PI4GN is de call waaronder wij meedoen aan de grote internationale VHF-UHF-SHF contesten. Er wordt  op  alle banden van 70 cm t/m 24 GHz gewerkt vanuit de locatie bij Rottum (PA0V, JO33II) en in Woudbloem (PA1T, JO33JF). De vijf contesten per jaar leiden tot een eerste plaats in de bekercompetitie. Tussendoor vinden er door de leden contestactiviteiten plaats in verschillende modes en vanuit verschillende locaties, regelmatig ook in het buitenland.

De kern van de contestgroep PI4GN bestaat als sinds 1978, hiermee is deze club met voorsprong de oudste contestgroep in het land. En niet alleen de oudste, maar ook een springlevende. Ondanks gedwongen wisselingen in locaties in het verleden lukte het steeds weer om op het hoogste niveau mee te draaien en voldoende mensen te motiveren.

Contesten op de hogere banden is een vak apart. De specialistische apparatuur moet vaak zelf gebouwd worden.  Het is heel wat meer dan het koppelen van sets aan elkaar en aan computers en antennes. Zelfs het kleinste signaaltje moet met antennes met soms slechts een paar graden openingshoek worden binnen gehaald. Bovendien hebben dit soort groepsstations tegenwoordig te lijden van leegloop door de vergrijzing. PI4GN is gelukkig het voorbeeld dat dit niet altijd zo hoeft te zijn. Ze slaagt er nog steeds in om voldoende, nieuwe en gekwalificeerde operators aan zich te binden. En dat is nodig ook, want in Rottum zijn er tijdens een contest continu minstens drie operators tegelijkertijd aan het werk voor de in totaal zeven banden.

Hiernaast is er een groot antennepark te onderhouden, dat deels blijft staan, maar waarvan het grootste deel iedere keer voor de contest weer helemaal wordt opgebouwd.  Ook hiervoor zijn steeds voldoende mensen beschikbaar.

In het afgelopen jaar werden de shacks in Rottum verder verbeterd. Er is een extra shack gebouwd en de ruimte is beter winddicht gemaakt. Ook de elektriciteitsvoorziening is deels vernieuwd. Er staan nu vijf versatowers, waarvan drie mobiel.

Ook vanuit het 2 meter station in Woudbloem is het veel beter contesten, nu het hele woonhuis is vernieuwd. Er wordt op één band gecontest met meestal vier systemen, dat zien even zovele masten. Met het oog op de toekomst – en natuurlijk ook voor andere projecten – heeft Timon PA1T dit jaar vier nieuwe rotary towers van 30 meter geplaatst. Zijn locatie, een oase midden in nieuwe natuur  aan het Slochterdiep is voor zendamateurs een lust voor het oog.

Ook in 2016 werden door PI4GN uitstekende resultaten bereikt. We eindigden in Nederland met ruime voorsprong als eerste in de zwaarste categorie van de bekercompetitie. Wij hadden 19.065 bekerpunten tegen 9.333 punten voor nummer twee, PI4Z. Vier van de vijf 24-uurs contesten werden met overmacht gewonnen. Wat onze positie in internationaal verband is moet nog blijken, de resultaten van de IARU van september en oktober moeten nog opgemaakt worden.

De volledige uitslagen zijn te vinden op de site van de VERON VHF commissie: https://vhf-uhf.veron.nl/contest-uitslagen-2

Verslagen van de 2 meter groep PA1T en een verslag van de oktobercontest van PI4GN zijn te vinden in de DKARS magazines van april, juni, augustus en oktober, te downloaden op http://dkars.nl/index.php?page=magazine

Een verslag van de maartcontest van PI4GN verscheen eerder in de Electron en in CQ-PA.

 

Operators op 2 mtr 2016 waren:

Timon, PA1T
Johan, PE9DX
Jan, PA0VAJ
Peter, PA4O

Andere medewerkers:
Nap, PA1NG
Thomas, PA1M

Operators op 70c en hoger:

Gerard: PE1BBI
Frans, PC5T
Sjaak, PA0JCA
Jaap, PA0T
Jan, PA3FXB
Erik, PD1ET
Nanko PA0V
Aart, PA3C
Peter, PA2V
Jaap, PA0O
Dick, PA2DW
Harm, DK3BU (gast)
Rob, PE1ITR (gast)